20 maart 2020

TV-serie Drinkbare Maas: voettocht van een vrouw met een missie

Li An Phoa loopt in de driedelige TV-serie (NPO2) 'Drinkbare Maas' van de bron van de Maas in Frankrijk naar de monding in de Noordzee. Tijdens deze 1000 kilometer lange wandeling vraagt Li An aandacht voor wat haar levensmissie is geworden. Onderweg spreekt ze met boeren en burgemeesters, vissers en omwonenden, ondernemers, onderzoekers en Patrick van der Broeck (Dijkgraaf Waterschap Limburg) over de kwaliteit van het Maaswater. Dankzij deze tocht besluiten onder andere Franse burgemeesters zich te verenigen in een internationaal netwerk van burgemeesters voor een Drinkbare Maas.

De kwaliteit van drinkwater loopt wereldwijd terug. Ook neemt de beschikbaarheid van drinkwater drastisch af. In Nederland worstelen we bovendien voortdurend met te veel of te weinig water in onze rivieren. Urgente redenen voor de 39-jarige bedrijfskundige, filosofe en holistisch ecologe Li An Phoa om zich in te gaan zetten voor een wereld met drinkbare rivieren, want als onze rivieren weer drinkbaar zijn, zijn onze ecosystemen weer in balans.

Drinkbare rivieren

Regisseur Thom Verheul en zijn zoon, cameraman Wouter Verheul, volgden Li An Phoa de afgelopen twee jaar op de voet. In het drieluik De Drinkbare Maas filmen ze haar wandeltocht langs de rivier, haar ontmoetingen, zorgen en overpeinzingen op weg naar een lonkend perspectief: een Drinkbare Maas. Vorig jaar gingen ze samen terug naar plekken langs de Maas om te praten met mensen die werken aan vooral structurele oorzaken van de vervuiling met vooral pesticiden, medicijnresten en de onbekende stoffen die bijna dagelijks aan ons milieu worden toegevoegd.

Li An Phoa (39) zet zich in voor een wereld met drinkbare rivieren. De kwaliteit van rivieren vormen volgens Phoa een goede graadmeter van de gezondheid van onze leefomgeving. Bovendien ziet ze drinkbare rivieren als een aansprekend nieuw maatschappelijk kompas. Phoa stelt voor om drinkbare rivieren als nieuw maatschappelijk kompas te kiezen.

Onconventioneel

Phoa heeft niet alleen originele ideeën, haar aanpak is ook onconventioneel. Om mensen te mobiliseren rondom drinkbare rivieren maakte ze in 2018 een ruim duizend kilometer lange voettocht van de bron van de Maas in Pouilly-en-Bassigny in Frankrijk naar de monding van de Maas in de Noordzee, even onder Rotterdam. Overal langs de Maas ontmoet ze mensen met wie ze haar ideeën bespreekt. Ze gaat in gesprek met bewoners, boeren, vissers, wandelaars, burgemeesters, ceo’s, ondernemers, milieuactivisten, en wetenschappers. Met beschermers én vervuilers. Ze slaat bruggen tussen de mensen en de rivier en tussen mensen onderling. Bovendien monitort ze dagelijks de waterkwaliteit met kinderen. De resultaten laat ze analyseren door de TU Delft en Wageningen Universiteit. Haar aanpak is informeel, innemend en met humor. Niet voor niets wordt ze gedurende haar voettocht vrij spontaan uitgenodigd om te overnachten bij mensen die ze onderweg ontmoet – waaronder een burgemeester.

Documentair drieluik voor De Boeddhistische Blik | KRO-NCRV

Uitzendingen:

Zondag 22 maart is vervroegd van, 15.45 naar 15.30 uur. de andere delen zijn op 29 maart en 5 april vanaf 15.30 uur. Herhaling woensdagavond rond 23.55 uur, eveneens op NPO2.

Deze productie werd mogelijk gemaakt dankzij steun van Prins Bernhard Cultuurfonds, Triodos Foundation en Waterschap Limburg.